Saç Ekimi Yan Etkileri Neler?

İçindekiler
Saç ekimi yan etkileri neler? Neler yapmak lazım?
Saç ekimi sonrası iyileşme sürecinde, saç ekimi prosedürünün doğası gereği hastalar hafif ila orta dereceli yan etkiler yaşayabilirler. FUE saç ekimi FUT prosedüründen daha az invaziv olmasına rağmen, insanlar daha küçük kesilerle bağlantılı potansiyel yan etkilerle karşılaşabilirler; bu nedenle, özellikle işe dönmeden önce bu konulara dikkat etmek önemlidir.
Peki, saç ekimi yan etkileri olarak neler ön plana çıkıyor?
Saç Ekimi Yan Etkileri: Kapsamlı Bir Değerlendirme
Saç ekimi yan etkileri, Meditürk Kliniği ziyaret eden birçok hastamızın sıkça sorduğu sorulardan biridir. FUE saç ekimi, saç dökülmesiyle mücadelede modern, kullanışlı ve uzun vadeli bir çözümdür. Bu alandaki teknolojik gelişmeler ve ileri düzey cerrahi teknikler sayesinde saç ekimi halk için daha güvenli ve daha az invaziv bir seçenek haline gelmiş durumdadır. Bununla birlikte, yine de anestezi ve kafa derisine cerrahi kesiler kullanılabilen tıbbi bir işlemdir. Küçük çaplı cerrahi işlem olarak sınıflandırılmasına rağmen, FUE saç ekimi yaptırdığınızda ortaya çıkabilecek bazı riskler ve potansiyel saç ekimi yan etkiler olabilir. Saç ekimi ameliyatı, ameliyat öncesi saç analizi, anestezi, kan basıncı kontrolü, hassas kesim ve greftlerin doğru şekilde yerleştirilmesini gerektirir. Ameliyat sonrası bakımınız bu nedenle inanılmaz derecede önemlidir. Yan etkilerin ayrıntılı bir dökümünü ve bunları nasıl yöneteceğinizi saç ekimi uzmanı ile en başta konuşmalısınız.
Aşağıda saç ekiminin en yaygın yan etkilerini özetledik. Bunların bazılarını hiç yaşamayacak olsanız da bu reaksiyonlara dikkat etmek ve en uygun şekilde başa çıkmak önemlidir:
- Ağrı
- Şişme
- Kanama
- Kaşıntı
- Enfeksiyonlar
- Kabuklanma
- Şok dökülme ve saç dökülmesi
Saç Ekimi Sonrası Ağrı
Ağrınız ameliyatınızın akşamı ve ertesi günü daha kötü olabilir. Ağrı, donör bölgenizde ve aynı zamanda kılların yeni ekildiği yerlerde de hissedilebilir. Genellikle sıyrık benzeri bir ağrı olarak tanımlanır, ancak şiddetli olmamalıdır. Ne oluyor? Saç ekimi sonrasında kafanızda minik kesilerle birçok kanal açılmıştır. Lokal anestezi etkisi geçtikten sonra bu küçük kesiklerden bazılarını hissetmeye başlayabilirsiniz. Ertesi gün, artık kendinizi rahat hissetmelisiniz. Nakil yapılan az sayıda hastada bu süre daha uzun olabilir. Ağrı, uygun görülmesine göre reçete edilen Ibuprofen (veya Nurofen) ile Parasetamol gibi ilaçlarla kolayca yönetilebilir. Daha güçlü bir şeye ihtiyacınız varsa, ne verilebileceğini tartışmak için saç ekimi cerrahınıza geri dönmeye değer. Saç ekiminden sonra ağrı devam ediyorsa mutlaka saç ekim kliniği ile görüşmelisiniz.
Saç Ekimi Sonrası Şişlik
Şişlik veya ‘ödem’ saç ekiminin yaygın bir yan etkisidir. Genellikle alında oluşur ve operasyondan sonra 2-6 gün sürer. Nadir durumlarda, şişlik göz kapağını kapsayabilir. Bu meydana gelirse, hastanın işe dönüşünü geciktirebilir; ama merak edilecek bir durum yoktur. Ameliyat olduğunuz için ameliyattan kaynaklanan bir iltihap unsuru olacaktır. Bu iltihaplanma, kafa derisindeki cilt dokusunun şişmesine ve gergin hissetmesine neden olur. Bu bazen alnın aşağısına inebilir ve gözleri etkileyebilir.
Şişliği nasıl tedavi edebilirsiniz? Burada deksametazon (bir steroid) gibi iltihap önleyici ilaçlar kullanılabilir. Bu, günde iki kez alınan bir tablettir ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Bazen büyük saç ekimi operasyonlarında şişlikleriniz 7-10 günden biraz daha uzun sürebilir veya gözlerinizi etkilemeye başlayabilir. Bu noktada en iyi tavsiye için saç ekimi merkezi ile iletişime geçmelisiniz.
Saç Ekimi Sonrası Kanama
Kanama, saç ekiminden hemen sonra bir yan etki olarak ortaya çıkabilir. Saç köklerinin alındığı başın arka kısmı ameliyat günü hassas olur. İşlemden kısa bir süre sonra bu aşama durur ve kabuk gelişimi başlar. Bölge önümüzdeki birkaç gün/hafta içinde iyileşir. Foliküllerin ekildiği bölgede kanama, işlem günü normal olabilir. İşlemden sonraki gün kanama olmamalıdır.
Kanamayı nasıl tedavi edebilirsiniz? İşlemden sonraki gün kanamanız olduğunu fark ederseniz panik yapmayın. Sadece temiz bir çubuk/pamuk çubuk veya bez alın ve bölgeye hafif bir baskı uygulayın. Herhangi bir folikülü yerinden çıkarabileceğinden ovalamayın. Kanama sonunda durmalıdır. Yine de durumu uzmanınız ile paylaşmalısınız. Hafif baskı uygulamanıza rağmen kanamanız olursa, en kısa sürede sizi görmesi gereken cerrahınızla iletişime geçmelisiniz.
Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı
Saç ekimi sonrası kaşıntı, ameliyata verilen yaygın bir tepkidir. Aslında, vücudun kendisini iyileştirmesine doğal bir tepkidir ve çoğu cerrahi prosedür için sıradan bir yan etkidir. Bununla birlikte, bir nakilden sonra kafa derinizi kaşınmak, yeni implante edilmiş kırılgan foliküllerinize zarar verebilir veya yerinden çıkarabilir. Kaşıntı genellikle gelişen son yan etkidir. Genellikle saçların alındığı baş arkasını ve yanlarını etkiler. Greftlerin ekildiği bölgeyi de etkileyebilir. Kaşıntı, işlemden 4-5 gün sonra başlayabilir ve bir aya kadar sürebilir.
Şişlik gibi, kaşıntı da ameliyattan sonra kafa derinizin geçirdiği iltihaplanma ve iyileşme süreçlerine ikincildir. Kaşıntı, saç ekimi sonrası saç derisinin kurumasından da kaynaklanabilir. Her iki durumda da yan etki zamanla kaybolma eğilimindedir.
Saç Ekimi Sonrası Enfeksiyonlar
Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, her zaman enfeksiyon riski vardır. Saç ekiminiz steril (temiz) bir ameliyathanede yapılmalı, bu risk minimum düzeyde olmalıdır. Enfeksiyon ameliyattan bir gün sonra başlayabilir. Enfeksiyon normalde kafa derinizin sıcak, ağrılı ve kaşıntılı hissetmesine neden olur. Yeni greftlerinizin bulunduğu bölgede küçük, ağrılı sarı yumrular fark ederseniz, daha fazlasını öğrenmek için ‘ Saç Ekimi Sonrası Kızarıklık ‘ yazımızı okuyun.
Greftler küçük kesiklere implante edildiğinden, bu kesiklere de bakteri yerleşme ve saç çevresinde enfeksiyona (folikülit) neden olma riski vardır.
Enfeksiyonu nasıl tedavi edebilirsiniz? Normalde bu bir antibiyotik tableti ile kolayca tedavi edilebilir. Tablet 1-2 gün içinde etki etmeye başlamalı ve 7 gün içinde enfeksiyonunuzu temizlemelidir. Bu hızlı bir şekilde yapılırsa greftleriniz için herhangi bir risk olmamalıdır, bu nedenle enfeksiyon belirtileri fark ederseniz derhal cerrahınızı ziyaret ettiğinizden emin olun. Bazen cerrahınız başınıza uygulamanız için bir krem de önerebilir. Bu aynı zamanda enfeksiyonla savaşmaya da yardımcı olabilir.
Saç Ekimi Yan Etkileri: Kabuklanma
Donör bölgede bazı kabuklanmalar görebilirsiniz – bunlar kabuktur ve normaldir. Greftlerinizin implante edildiği yerde kabuklar da görünebilir – bu da normaldir. Kabuklar, implante edilen saçlarınızın her birinin etrafına yerleşen kuru kan ve ameliyattan kaynaklanan sıvı nedeniyle oluşur. Cerrahınız tarafından dikkatli yıkama ve ilaçlama ile ameliyat sırasında kabuklanma önlenebilir. Ameliyattan sonra kabuklar da görünebilir.
İlk olarak, kabukları koparmayın. Greftleri çıkarma ve saç ekiminize zarar verme riski vardır. Ameliyattan sonraki ilk 4 gün greftlerinizi düzenli olarak püskürtmenizi öneririz. Bu, sert kabukların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. 5. gün yıkamaya başladığınızda kabuklarınızı 5-10 dakika bekletin ve bölgeyi yıkayın. Alanı doğrudan duş başlığınızla püskürtmeyin, bunun yerine suyun damlamasına izin verin ve köpüğü yıkayın. 1-2 hafta sonra hiçbir kabuk kalmaması gerekir.
Saç Ekimi Sonrası Saç Dökülmesi
Şok dökülme olarak da bilinen saç dökülmesi, FUE saç ekimi ameliyatının yaygın bir yan etkisidir, bu nedenle bu tamamen normal bir süreç olduğu için bu gerçekleşirse endişelenmeyin. Şok dökülme ameliyatın ilk haftasından sonra oluşmaya başlar. Aşırı dökülme durduğunda, önümüzdeki 8-12 ay içinde yeni saçlar yerinde çıkacaktır. İlgili bir yazı için bakınız: ekilen saç dökülür mü?
Meditürk olarak, iyileşme yolculuğunuzda size yardımcı olacak çeşitli ilaçlar, ipuçları ve püf noktaları ve bakım sonrası ürünler sunuyoruz. Saç ekimi öncesinde ücretsiz saç analizi, sonrasında ise ücretsiz takip uygulaması dahil özel bir tedavi planı sunuyoruz.
Bize hemen ulaşın!