İçindekiler
Saç Ekimi Donör Bölge Kızarıklık
Saç ekimi donör bölge kızarıklık sorunu yaygın ve normal mi? Kızarıklık için ne yapmalıyım?
Saç ekimi donör bölge kızarıklık gibi, saç ekimi işlemine karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar vardır. Saç ekimi eskiden oldukça invaziv ameliyatlarla yapılırdı, ancak son yıllarda teknoloji ve yeni prosedürler ameliyatı daha az invaziv ve daha etkili hale getirdi. Mevcut teknikler temel olarak restorasyon teknikleridir ve görünür bir yara izine yol açmazlar. Yeni yöntemler, hastaların iyileşme süresini kısaltmıştır. Gelecekte de hem manuel hem de robotik sistemler bu süreci daha da geliştirecektir.
FUE sonrası, saç ekimi donör bölge kızarıklık sık görülür. Bu kızarıklık, hem deride hem de nakledilen greftlerin çevresinde oluşan kabuklarda görülür. Bu yazıda, kızarıklık ve iyileşmeniz için bunun ne anlama geldiği hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacağız. Saç ekimi sonrasında nasıl bir bakım programı uygulamanız gerekir? Uygulamadan sonra ne kadar süre kızarıklık devam eder? Bu sorulara geçmeden önce, kızarıklığın neden oluştuğuna bir bakalım.
Saç ekimi sonrası kızarıklık nedir?
Saç ekimi sonrası başınızın arkasında (donör bölge) ve saç tellerinin yerleştirildiği yerde (alıcı bölge) kızarıklık görülebilir. Eritem olarak da adlandırılan, bu kızarıklık saç ekimini takiben oluşan enflamasyondur ve iyileşme sürecinde görülmesi normaldir. Saç ekimi işlemi, cildinizde küçük kesiler oluşturmayı içerdiğinden, saç ekimi sonrası donör bölge kızarıklık durumunu normal kabul etmek gerekir. Kesiler kısa süre içinde iyileşmeye başlayacaktır.
Kızarıklık ne kadar sürer?
Birçok hasta kızarıklıklarının 2 hafta sonra tamamen kaybolduğunu bildiriyor. Saç deriniz iyileşmeye başladığında kızarıklık azalacaktır. Genelde saç ekimi işleminden sonra 10-14 gün içinde cildiniz iyileşir ve saç ekimi donör bölge kızarıklık sorunu ortadan kalkar. Bununla birlikte, bazı durumlarda bu iyileşme süreci daha uzun sürebilir.
Saç ekimi donör bölge kızarıklık sorunu ne kadar ciddi?
Normal iyileşmeye bağlı kızarıklık saç ekimi işleminizi etkilemeyecektir. Bununla birlikte, bazı durumlarda kızarıklık normal iyileşme sürecinde doğal olarak gelişmeyebilir ve bu durumda cerrahın sizi muayene etmesi gerekir. Normal iyileşme süreci dışındaki kızarıklık nedenlerine bir göz atalım:
- Folikülit (kıl kökü/saç enfeksiyonu)
- Cilt enfeksiyonu
- Kistler veya deri altında küçük yuvarlak şişlikler
- Cilt nekrozu (ölü cilt)
Yukarıdaki durumların önceden mevcut olması durumunda, hepsi saç ekiminden sonra donör bölgenizi veya alıcı bölgenizi etkileyebilir ve bu nedenle buna dikkat etmek gerekir. Yaygın belirtiler ve bulgulara ek olarak, önerilen tedaviler aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
İşlem sonrasında, saç ekimi süreci biraz stresli olabilir. Ancak, saç ekimi yolculuğunuzun bu aşaması, uymanız gereken bazı kurallar sayesinde o kadar stresli olmayacaktır. Öncelikle sizi nelerin bekleyeceğini ve yeni saçlarınızın bakımını nasıl yapacağınızı bilmek, sizin faydanıza olacaktır.
Saç ekimi işlemi sonrası neler beklenmeli?
Saç ekimi donör bölge kızarıklık meydana gelebilir. Ayrıca, kızarıklık hem donör bölgede (genellikle başın arkasında veya yanlarında), hem de ekim yapılan bölgede görülebilir. Çoğu durumda, bu kızarıklıklar endişelenmek için bir sebep değildir; normal iyileşme sürecinde görülür ve daha sonra iyileşme ile beraber yok olur. Yaygın olarak, ilk 2-3 hafta boyunca ekim yapılan bölgede kızarıklık, ve bazen de yüzde hafif şişlik görülebilir. Saç ekimi yapılan bölgede kaşıntı da görülebilir. Bakım sürecini değerlendirdiğimizde, işlemden yaklaşık iki hafta sonra ekim yapılan bölgeyi temizleyebilirsiniz. Kaşıntı problemine karşı, aloe vera jeli iyileşme sürecini kolaylaştırmak için kullanılabilir.
Bakım ve Yıkama
Tedaviden sonra hem saç derinize hem de saçınıza bakım konusunda uyulması gereken bazı kurallar vardır. Birincisi, tedaviden sonra iki gün saçınızı yıkamaktan kaçının. Şişliği azaltmak için yatmadan önce alnınıza ve göz çevrenize 10 dakika boyunca soğuk bir jel veya buz torbası uygulamanız da önerilir. Tedaviden hemen sonra, ekim yapılan bölgeye herhangi bir temastan kaçınmanız gerekir. Bunun için şapka da takmamanız önerilir. Meditürk uzmanlarımız, gerekli olduğu takdirde saç ekimi aşamasında saçınıza ve saç derinizin iyileşmesine destek olmak için sizlere sprey köpük sağlayabilir. Tedavi ekibiniz size özel bir şampuan da sağlayabilir. Bu şampuanın hem donör bölgeye, hem de ekim yapılan bölgeye uygulanması önerilir. Topikal olarak uygulanıp durulanması gerekir. Buna ek olarak, saç ekimi işleminden sonra, kızarıklıklardan kaçınmak için çok soğuk veya çok sıcak su ile yıkamaktan kaçınılmalı, ılık su kullanılmalıdır. Saç kurutma makinesi kullanmayın. Son olarak, saç ekimi tedavisinden sonra, bir yıl boyunca saç dökülmesine karşı şampuan kullanmaya devam etmeniz önerilir.