Saç Ekim Sonrası Süreç

Saç ekim sonrası süreç içinde ekiminin başarılı şekilde gerçekleşmesi ve hastanın beklentilerini karşılayabilmesi için ise bazı kritik süreçler söz konusudur: Planlama Süreci – Operasyon Süreci – İyileşme Süreci. Saç ekiminin doğru planlaması ve uygulamanın ideal şekilde yapılması, saç ekimini üstlenen doktor ve ekibinin sorumluluğundadır. Ancak başarıyı etkileyen en önemli kriterlerden iyileşme süreci, ağırlıklı olarak hastanın sorumluluğunda olan ve oldukça özen gerektiren bir dönemdir. Operasyon bölgesini darbe, toz ve güneş gibi dış etkilerden korumanın yanı sıra, saç ekimi sonrası beslenme de önemli noktalardan biridir. Bu yazımızda saç ekimi sonrası beslenmeye dair püf noktalarını sizler için derledik.
Saç Ekim Sonrası Süreç ve Saçların Çıkması
Saç ekimi gerçekleştirilen hastalarda ekimden sonra ilk 2 ay saçlarda şok dökülme denilen doğal bir dökülme yaşanır. Bu şok dökülmenin ardından saç kökleri dokuya tutunur ve bu süreçte saç derisine zarar verecek davranışlardan kaçınmak gerekir. Daha sonra ise 3-4 ay gibi bir süre sonra saçlar yavaş yavaş çıkmaya başlar. Saçlar 2 santimetre kadar uzar. Bu uzama yavaş yavaş saç ekimi sonrası 1 yıl kadar daha devam eder. 1 yıl sonunda FUE saç ekimi veya DHI saç ekimi yapılan bölgede beklenen istenen başarılı sonuç elde edilir.
Saç Ekim Sonrası Süreç ve İlk 3 Gün
Öncelikle saç ekimi operasyonundan sonra 3 gün saçların kesinlikle yıkanmaması ve suya değmemesi gerekir. Ertesi gün ise doktor hastayı pansuman için çağırır ve pansumanı değiştirilir. Bu noktada doktorun yine eklediği öneriler olabilir. 3. günden sonra hasta saçını yıkayabilir. Ondan sonraki ilk 1. hafta hastanın güneşe çıkması, başın güneşe maruz kalması sakıncalıdır. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması ve dışarı çıkılması gerekiyorsa mutlaka pamuklu terletmeyen bir şapka takarak dışarı çıkması gerekir. Bu süreç hastada enfeksiyonunun olma riskinin yüksek olduğu bir süreçtir. Bu nedenle antibiyotik kullanılırken yine de özellikle alkol ve sigaradan uzak durulması son derece önemlidir.
Saç Ekim Tedavisinden Sonra Hastanın Yapması Gerekenler
Saç ekimi operasyonundan sonraki süreç oldukça önemli bir süreçtir. Öncelikle başın kesinlikle terlememesi gerekir. Bu nedenle başın terlemesini sağlayacak herhangi bir hareketten ve performans gerektiren işlerden uzak durulması gerekir. Yani her ne olursa olsun hasta başın terlemesine izin vermemelidir. Bunun için kesinlikle önlem almalıdır. Ayrıca bu süreçte yaşanacak olumsuzluk saçların doğal tutunmasını engeller. Dolayısıyla stresten uzak durmak sigara ve alkol alışkanlığı olan hastaların iyileşme gerçekleşene kadar kullanmamaları önemlidir. Bu süreçte hastanın cinsel ilişkiden de uzak durması önerilir. Doktor operasyon sonrası hastanın dikkat etmesi gereken kurallara ve yasakların neler olduğunu belirtir ve hasta buna uymak durumundadır. Tedaviden sonra genellikle antibiyotik kullanılır. Antibiyotiğin düzenli kullanılması oldukça önemlidir. Saç ekimi uygulamasından sonra ilk gün ve ertesi gün hafif ağrı hissedilebilir. Bunun için doktorun reçete edeceği ağrı kesicilerle ağrılar atlatılır ve daha sonraki günlerde hastada ağrı oluşmaz. Hasta birkaç gün içinde kendiliğinden ağrılardan kurtulur. Bu süreçte hastanın sırt üstü yatması dört beş gün evde dinlenmesi önemlidir.
Saç ekim sonrası süreç açısından beslenme, saçın korunması ve şampuanla yıkama açısından adımlara dikkat edilmesi gerektiği gibi alkol ve sigara tüketiminden de uzak durmak gerekir.