Ekilen Saç Dökülür Mü?

İçindekiler
Ekilen saç dökülür mü? Saç ekimi yaptıran hastaların aynı durumdan mustarip olup olmayacaklarına dair sorusunu yanıtlayalım!
Saç Ekimi Sonrası Dökülme
Günde 50-100 arasında saç dökülmesi neredeyse her bireyde görüldüğü için saç dökülmesi vücudun normal bir işlevi olarak kabul edilir. Bununla birlikte, normal dökülmeyle ekim sonrası saç greftlerinin dökülmesini açıkça ayırt etmek önemlidir.
Ekilen Saç Dökülür Mü Sorusundan Önce Normal Dökülme
Saç anagen, katagen ve telojen aşamalarından oluşan bir büyüme ve dökülme döngüsünden geçer. Bu döngü, diğer memelilerdeki saç büyüme döngülerinden farklı olarak, tamamen rastgeledir ve herhangi bir zamanda bu aşamalardan herhangi birinde saç miktarımız değişkenlik gösterebilir. Anagen faz, saçın aktif fazı olarak da bilinir ve yaklaşık 2-6 yıl sürer. Bu aşamada saç 28 günde bir yaklaşık 1 cm uzar. Katajen faza ise “geçiş fazı” denir ve 2-3 hafta sürer. İçinde bulunduğumuz her an, tüm saçların yaklaşık %3’ü bu aşamadan geçer. Dinlenme evresi olarak da bilinen telojen evresi ise çoğu saç dökülmesinin gerçekleştiği süreçtir. Tüm saçların yaklaşık %6-8’i telojen fazda olabilir ve bu süreç yaklaşık 100 gün sürebilir. İşte bu süre zarfında günde 50-100 kadar saç dökülür.
Ekilen Saç Ameliyat Sonrası Dökülür Mü?
Saç ekimi işlemi, donör bölgeden (genelde başın arkası) genetik olarak dirençli saçların, kafa derisinde saçın bulunmadığı bölgelere taşınması ve teker teker yerleştirilmesi prosedürüdür. Münferit greftlerin yerleştirildiği ve “bıçak insizyonu” olarak bilinen küçük açıklıklar oluşturulur. İster FUT ister FUE olsun, işlem saçlı deride ve çevresindeki kıllarda bir etki yaratır ve bunun sonucunda saç greftleri ve mevcut saçlar geçici olarak dökülebilir. Bu medikal olguya “effluvium” denir ve bazen “şok dökülmesi” olarak da adlandırılır. Hastalar genellikle saç ekimi işleminden sonra saç dökülmesinin devam ettiğini paylaşırlar. Saç ekimi sonrası saç dökülmesinin normal bir olay olduğunu ve vücudun saç ekimi işlemi sırasında karşılaştığı travmaya tepki verme şekli olduğunu unutmamak önemlidir.
Dolayısıyla, “Ekilen Saçlar Dökülür Mü?” sorusunun yanıtı kısmet evettir. Saç ekimi sonrası saç greftlerinin dökülmesi, saç ekimi işleminden sonra 1-5 hafta arasında herhangi bir yerde fark edilebilir. Hastalar genellikle saç dökülmesinin devam etmesinden endişe duyar, ancak yeni tüylerin olgunlaşması zaman alacak ve farklı oranlarda uzayacaktır. Hastaya, bunların işlemden birkaç ay sonra yeni tüylerin tekrar çıkacağı konusunda yönlendirilme yapılır. İyi bir saç ekim merkezi, çok dökülmenin saç restorasyon sürecinin bir parçası olduğunu ve saçta kalıcı bir hasarın göstergesi olmadığını net bir şekilde açıklamalıdır.
Saç Ameliyattan Sonra Neden Dökülür?
Saç tellerinin büyüme, geçiş ve dinlenme evreleri olmak üzere 3 aşamaya ayrılan büyüme döngüsünde dinlenme aşamasının, köklerin saçlarını döktüğü zaman olduğunu belirttik. İşte saç kılları ameliyat travmasını takiben dinlenme evresine geçebilir. Saç ekimi ameliyatı sırasında saçlarda görülen başlıca travmatik olaylar şunlardır:
- Saç folikülünün kesilip kan ikmalinden kopması
- Saç folikülünün saç derisine yeniden implante edilmesi
- Etraftaki saç tellerinin kesi ve anesteziden etkilenmesi
Saç Ekimi Sonrası Saç Dökülmesi Nasıl Azaltılır?
Saç dökülmesi veya şok dökülme kaçınılmaz olsa da, saç ekimi sonrası dökülen saç miktarını en aza indirmek için göz önünde bulundurmanız gereken bazı hususlar vardır.
İlaçlar
Minoxidil gibi saç uzamasını arttıran ve ince tüyler üzerinde etkili ve yaklaşık 4-6 ay içinde sonuç veren ilaçlar vardır. Özellikle Rogaine’in 30 yaşından küçük ve sadece 5 yıldan daha kısa süredir saç dökülmesi yaşayan kişilerde daha etkili olduğu biliniyor. Vücut normal olarak Rogaine’i iyi tolere etse de, yan etkiler bildirilmiştir. İlgili uzmana danışılmalıdır.
Vücutta DHT üretilmesine yardımcı olmaktan sorumlu 5-Alfa Redüktaz enzimine bağlanarak etkili olan ilaçlar da mevcuttur. DHT üretimi tamamen durdurulmasa da daha ziyade erkek tipi saç dökülmesinin gelişimi ve erkeklerde saç incelmesini kesintiye uğratacak kadar bastırılabilir.
Saç Yenileme Tedavisi ise yara iyileşmesi için tasarlanmış hücre dışı matris ve hastanın kendi kanından alınan trombositten zengin plazmadan oluşur. Karışım daha sonra saç dökülmesinin belirgin olduğu kafa derisi bölgelerine enjekte edilir. Erkek tipi ve kadın tipi saç dökülmesi durumlarında %99 tedavi başarı oranı vardır. Saç Yenileme Tedavisinin yara iyileştirici özellikleri, saç greftlerinin hayatta kalma oranını da artırır.
Saç Ekiminin Zamanlaması ve Boyutu
Birçok hasta, saç dökülmesinin başlangıcında veya önemli ölçüde zayıflama olduğunda saç ekimi yaptırmayı tercih eder. Hastalar bu tür bir yaklaşımı benimsediklerinde, saç dökülmesinin ilerlemesi dikkate alınmadığından, saçları genellikle işlem yapılmadan öncekinden daha ince görünür. Diğer bir yaklaşım ise, Saç yenileme gibi bir işlemle saç dökülmesinin stabilize edilmesinden sonra ileri bir tarihe kadar beklemek olacaktır. Türkiye’nin önde gelen saç ekim uzmanı Yeliz Damar, istenen alan için gerekli sayıda grefti ve donör alanda bulunan tahmini saç greft sayısını dikkatli bir şekilde belirlemenin önemli olduğunu vurguluyor.
Şok Dökülmesi Sonrası Saçlar Ne Zaman Uzar?
Saç greftleri ameliyattan sonra 2-12 hafta arasında dökülme eğilimi gösterir. Döküldükten sonra, tüyler sonraki 4-12 ay içinde yeniden çıkmaya başlamaları beklenir. Ameliyatı takip eden 12-18 aydan itibaren kıllar kalınlaşmaya başlamalı ve sonuç daha da iyi hale gelmelidir. Siz de garantili saç ekimi felsefesini benimseyen Meditürk’ten saç ekimi hizmeti almak için bize WhatsApp butonu üzerinden hemen ulaşabilirsiniz!