Diş teli nedir ve ne işe yarar?
Diş teli, dişlerinizin görünüm ve işlevselliğini iyileştirmek için düzeltmeye veya hareket ettirmeye yarayan bir tedavi yöntemidir. Diş telleri, ısırma basıncını tüm dişlerinize yayarak dişlerinizin ve diş etlerinizin uzun vadeli sağlığına bakmanıza ve daha rahat yemek yemenize yardımcı olabilir. Dişleri yavaşça doğru yönde hareket ettirerek basıncı yönlendirir. Basınç devreye girdikçe, çenedeki kemik, dişlerin ve köklerinin hareket etmesine izin verecek şekilde esner.
Kimler genellikle ortodontik tedavi görür ve diş teli takar?
Diş teli takmak için en uygun zaman genellikle çocukluk dönemidir. Ancak yetişkinler de ortodontik tedavi görebilir. Günümüzde yetişkinlere yönelik uygulamaları daha çok görüyoruz. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak elzem olduğundan doğru zamanda planlanmalıdır. Çocuklarda tedaviye başlamadan önce yeterli dişin çıkması beklenebilir.
Ortodontik tedavi görmeden önce ağzınızın zinde ve sağlıklı olması önemlidir. Örneğin ileri diş eti hastalığı olan bazı hastalara ortodontik tedavi uygulanamaz. Ortodonti yaptırıp yaptıramayacağınıza bir ortodontist karar verebilir.
Neden diş tellerine ihtiyacım olabilir?
Diş tellerine sahip olmak istemeniz veya tavsiye edilmeniz için birçok neden vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Aşırı sıkışık veya çarpık dişler
- Dişleriniz arasında yeterli boşluk olmaması
- Dışarı çıkan üst ön dişler (‘overjet’ olarak adlandırılır)
- Üst dişlerinizin çok arkasından ısıran alt dişler (“overbite” olarak adlandırılır)
- Alt dişlerinizin arkasını ısıran üst ön dişler (‘underbite’ olarak adlandırılır)
- Gülüşünüzle ilgili hissettiğiniz rahatsızlık
Diş teli takmak nasıl bir duygu?
Çoğu diş teli metalden yapılır, ancak bazıları seramik veya plastikten de yapılabilmektedir. Rahat olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bazı durumlarda hafif ağrıya neden olabilirler. Ayrıca dişleriniz hareket etmeye başladığında hassas veya ağrılı hissedebilir. Bu sorunlar genellikle uzun sürmez (en fazla birkaç gün). Bunlar, tedavinizin başlangıcında ve ayarlama öncesinde meydana gelebilir.
Diş telleriniz ilk başta ağzınızda büyük görünebilir, ancak ağzınızın bunlara uyum sağlayacağını ve alışacağını unutmamak önemlidir. Dişlerinizi yeni ve uygun bir pozisyona yönlendirmek için uygulanan bu enstrüman, etkisini sürekli kullanımla gösterebilir.
Tedavi ne kadar sürer?
Bu, dişlerinizin ne kadar pozisyon dışı olduğuna bağlıdır. Birkaç aydan iki buçuk yıla kadar sürebilir. Çoğu insan bir ila iki yıl içinde tedavi edilebilir.
Tedavi sırasında ortodonti uzmanını görmeye devam etmem gerekir mi?
Evet. Herkesin ortodonti ekibi tarafından kendilerine göre ayarlanmış bir takvimi olacaktır ve diş tellerinin genellikle her 6 ila 8 haftada bir ayarlanması gerekir.
Mümkün olan en iyi sonuçları almak için ortodontistinizle düzenli randevulara ihtiyacınız olacak. Braketinizi ve dişlerinizi kontrol edecekler ve gerekirse korse üzerinde ayarlamalar yapacaklardır.
Diş teli takmanın tek faydası düz dişler midir?
Hayır, ortodontik tedavinin birçok faydası vardır. Ortodontik tedavi dişlerinizi düzeltecek veya daha iyi bir konuma getirecektir. Bu tedavi dişlerin görünüşünü ve yapışma şeklini iyileştirmenin yanı sıra onları temizlemeyi de kolaylaştırır. Bazı insanların dişleri çıkıktır. Bu dişler tekrar hizaya getirilebilir (dudak içinde) ve bu onları koruyabilir ve temiz kalmasına yardımcı olabilir.
Çarpık ve çapraşık dişleri temiz tutmak zor olabilir. Onları düz yapmak, temizlemenin daha kolay hale gelmesini sağlayabilir. Birleşmeyen dişler zamanla aşınabilir. Bu onların görünümünü değiştirebilir.
Garip ‘ısırıklar’ genellikle çene sorunlarına neden olur, ancak düz ve hatta dişler yiyecekleri daha rahat çiğnemenize imkan tanır. Çene ağrınız olduğunu düşünüyorsanız, tavsiye için lütfen bir diş hekimine danışın. Düzeltilmesi gereken başka sorunlar olabilir. Bu konuda size sadece bir diş hekimi veya ortodontist tavsiye verebilir.
Ortodontik tedavi dişlerinizi iyileştirmenin en iyi yolu olabilir. Ancak başlamadan önce tedavinizin tüm yönlerini – ve olası ve gerçekçi sonuçları – tartışmanız önemlidir.
Ortodonti dişlerime zarar verebilir mi?
Diş telleri tek başına herhangi bir hasara neden olmaz. Ancak yetersiz temizlik ve çok fazla şekerli yiyecek ve içecek dişlerinizde kalıcı hasara neden olabilir. Dişlerinizi ve diş tellerinizi çok dikkatli bir şekilde temizlemeniz gerekir. Dişleriniz ve dişlerinizin kökleri kemik içinde hareket ettiğinden, kökün biraz kısalmasına neden olabilir. Bu değişiklik dişlerinize zarar vermez ve tedavi olmanızı engellememelidir. Ortodontik tedavi görmeden önce olası risklerin size anlatılması önemlidir. Ortodontik tedavi yanlış uygulanırsa çene kemiğinde, diş etlerinde ve diş köklerinde kalıcı hasarlar olabilir. Tam donanımlı ve nitelikli bir ortodontist bu senaryoların önüne geçecektir.
Ortodontik çalışma kalıcı mıdır?
Dişlerin hareket etmesi her zaman mümkündür. Ortodontik tedavi, dişleri sabit bir konuma getirmeyi amaçlar. Bu işlem komplike olduğundan dişlerin nereye ve nasıl hareket ettirilebileceği konusunda uzman bir anlayış gerektirir.
Dişlerinizin yeni pozisyonu sabit olmalıdır. Ancak diş tellerinizi ortodontistinizin önerdiği süre boyunca takmalısınız. Buna uymanız, dişlerinizin ilk pozisyonlarına geri dönmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Bunu çok az yapsalar bile sonuçtan hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Ayrıca tedaviniz bittikten sonra bir süre düzenli olarak bir ‘tutucu’ takmanız gerekecektir. Bu uygulama, dişlerinizin tedaviden önceki konumlarına geri dönmesini engeller. Meditürk, bu noktaya kadar verdiğiniz tüm emeklerin boşa gitmesini istemez!
Diş teli ve dişlerime nasıl bakarım?
Ortodontik tedavi sırasında ve sonrasında dişlerinizi diş ekibiniz tarafından rutin kontrollerde kontrol ettirmeniz önemlidir.
Dişlerinizi, dişlerinizin arası da dahil olmak üzere her gün dikkatlice temizleyin. Diş telleri hassastır ve kırılmamaları için dikkatlice temizlemelisiniz. Diş ekibiniz, taktığınız diş teliyle ilgili olarak nasıl yapacağınızı size gösterebilecektir.
Yine, şekerli yiyecek ve içecek tüketiminizi veya bunların sıklığını azaltın. Ayrıca yapışkan ve sert yiyecekler de bu nesneye zarar verebilir.
Son olarak, dişlerinizi gece en son ve gün içinde en az bir kez daha fırçalayın. Gerekirse ağız gargarası kullanın. Diş ekibiniz, kullanmanız için daha güçlü bir florürlü diş macunu veya belki bir florürlü jel veya ağız gargarası önerebilir.
Diş telleri ne kadar başarılı?
Çoğu durumda ortodontik tedavi iyi sonuç verir, ancak başarılı olması için tedavinize bağlı olmanız gerekir. Ortodontistinizin size verdiği talimatları izleyin. Diş teli takarken yediklerinize daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Diş tellerinize dişlerinizi iyileştirmede mümkün olan en iyi şansa ulaşmak için şekerli ve asitli yiyecekleri kesmek şarttır. Bunun nedeni, diş tellerinin yiyecek parçalarını tutabilmesi ve normalden daha fazla plak oluşumuna neden olabilmesidir. Plak, dişlerinizde biriken ince, yapışkan bir bakteri tabakasıdır.
Ortodontik tedaviniz sırasında ve tedaviniz bittikten sonra düzenli diş hekiminizi görmeye devam etmelisiniz.
Şimdi iyi bir diş teli tedavisi için Meditürk’e WA butonu üzerinden veya bizi arayarak ulaşın!