Bugün bildiğimiz şekliyle diş implantları, 1952 yılında Per-Ingvar Brånemark adlı İsveçli bir ortopedi cerrahı tarafından icat edildi. Günümüzde diş hekimliğinde eksik dişlerin protetik tedavisi için bakım standardı olarak kabul edilmektedir.
Bir diş implantı cerrahi işlem sırasında çene kemiğine yerleştirilen ve kemikle birkaç ay içinde kaynayan uzun vadeli diş ürünüdür. Diş implantı, eksik bir dişin kökünün yerine geçerek yedek bir diş veya köprünün tutulmasına hizmet eder. Çene kemiğine kaynaştırılmış diş implantları doğal bir dişen en çok benzeyen çözümdür, çünkü yakındaki dişleri etkilemeden kendi başına duruken yıllara yayılan bir stabilite gösterir. Diş implantı ile çene kemiği arasındaki kaynaşma sürecine “osseointegrasyon” denir. Çoğu diş implantı, vücudumuzda yabancı bir cisim olarak tanınmadan kemikle bütünleşmelerini sağlayan titanyumdan yapılır. Zamanla, teknoloji ve bilim, dental implant yerleştirmenin sonuçlarını büyük ölçüde iyileştirecek şekilde ilerledi. Günümüzde doğru uygulanan diş implantlarının başarı oranı %98’e yakındır.
Neden diş implantı?
Dental implantlar tek bir dişin, birkaç dişin veya tüm dişlerin yerine kullanılabilir. Diş hekimliğinde diş protezinin amacı, estetiğin yanı sıra işlevi de geri kazandırmaktır.
Dişlerin yenilenmesi söz konusu olduğunda, genellikle üç seçenek vardır:
- Çıkarılabilir tam veya kısmi protez
- Sabit diş köprüsü
- Diş İmplantı
Takma dişler, yedek dişler için daha uygun fiyatlı bir seçenektir, ancak ağızda çıkarılabilir bir aparat hissinin verdiği rahatsızlık nedeniyle daha az tercih edilir. Ayrıca, takma dişler kişinin yemekle ilgili tat ve duyusal deneyimini etkileyebilir.
Dental implant tedavisine nispeten yakın dönemde geçilmesinden önce diş köprü işlemi daha yaygın olan restoratif bir seçenekti. Köprü çalışmasının ana dezavantajı, destek için mevcut doğal dişlere bağımlı olmasıdır. İmplantlar ise sadece kemikle desteklenir ve çevredeki doğal dişleri etkilemez. Hangi seçeneği seçeceğinize karar vermek birçok faktöre bağlıdır. Özellikle diş implantları için bu faktörleri şu şekilde belirtebiliriz:
- Eksik diş veya dişlerin yeri
- Dental implantın yerleştirileceği çene kemiğinin miktarı ve kalitesi
- Hastanın genel sağlık durumu
- Maliyetler
- Hasta tercihi
Bir diş cerrahı, diş implantı için düşünülecek alanı inceler ve hastanın diş implantı için iyi bir aday olup olmadığına dair klinik bir değerlendirme yapar.
Diş değişimi için diş implantı seçmenin diğer seçeneklere göre büyük avantajları vardır. Diş implantları, eksik dişlerin bitişik dişleri etkilemeden veya değiştirmeden değiştirilebildiği için muhafazakardır. Ayrıca dental implantlar kemik yapısına entegre oldukları için çok stabildirler ve kişinin kendi doğal dişlerinin görünümüne ve hissine sahip olabilirler.